UITLEG OVER DE FUNCTIES / ROLLEN BINNEN ONS KORPS


Bordjesdrager
Dit is een jongen of meisje dat voorop loopt met een bordje. Dit is meestal een van de jeugdleden, leerling uit het muziekkorps, die het naambordje draagt.
Op het bordje staan de naam en plaats van de schutterij en het nummer van de optocht, om te laten zien welke schutterij eraan komt.
Tambour-maître
Het muziekkorps staat onder leiding van de tambour-maître. Hij of zij loopt altijd vóór de schutterij uit.
Met een mace, een grote stok met een bol aan het eind, geeft hij of zij d.m.v. tekens de looprichting aan, zodat de schutterij kan zien hoe zij zich moet verplaatsen. Met deze grote stok geeft de tambour-maître ook tekens aan die betrekking hebben op het inzetten van de marsmuziek tijdens de optocht en marswedstrijden.


Het muziekkorps
Onze schutterij bestaat uit een tamboer- en trompetterkorps. Dit betekent dat er naast tamboers ook koperblazers mee lopen.
Tamboers
Op de foto hiernaast zie je een tamboer (kleine trom). Een vereniging mag pas een schutterij worden genoemd als er één tamboer is die het mars- tempo aangeeft. Zo kunnen alle schutters netjes in de maat lopen.
Koperblazers
In het verleden waren we een klaroenkorps, dat hoor je tegenwoordig nog terug in onze marsmuziek.
De reden voor de overstap naar trompetterkorps is dat er melodisch gezien met een trompet veel meer mogelijkheden zijn. Een klaroen heeft geen ventielen of hooguit één ventiel, waardoor er niet chromatisch op gespeeld kan worden. Ter vergelijking: een trompet heeft drie ventielen, waardoor daar een melodie op gespeeld kan worden.


Marketentsters
Marketentsters zijn vrouwen die vroeger met de legers meetrokken om de soldaten van voedsel en drank te voorzien. Twee of meer marketentsters noemen we een marketentstergroep.
In het mandje van een marketentster zit een stokbrood, kaas en cervelaatworst. De marketentster draagt aan een riem ook een houten tonnetje mee waarin (vroeger) sterke drank, bijvoorbeeld jenever, zat.
Vlaggendragers
Bij onze schutterij lopen één of meer jeugdige vlaggendragers. Deze jeugdleden volgen een muzikale opleiding binnen onze vereniging.
Om tijdens schuttersfeesten en andere activiteiten ervaring op te doen, krijgen jeugdleden de mogelijkheid om als vlaggendrager mee te lopen in het korps. De vlaggen van Nederland, Limburg en bijvoorbeeld de gemeente worden met trots gedragen.


Jongste jeugdleden
Ook de allerkleinsten onder ons, de jeugdleden vanaf 4 a 5 jaar, krijgen de mogelijkheid om met het korps mee te lopen tijdens de optocht.
Hiermee wil de schutterij ook de jongste jeugdleden meer betrekken en laten ervaren hoe het is om in een optocht mee te lopen.
Doorgroeien naar een passende rol
Aangezien een rol als bordjesdrager of vlaggendrager fysiek nog te zwaar is lopen deze jeugdleden achter de vlaggerdragers in het korps om uiteindelijk door te kunnen groeien in een passende rol.
Deze jeugdleden lopen nog niet geheel in uniform. Ze dragen een schuttersbroek en een zwart geljasje met ons schutterslogo erop. Als hoofddeksel wordt er een baret met de bekende gele pluim gedragen.
Vaandeldrager
De vaandeldrager is een man of vrouw die trots de vlag (het vaandel) van de schutterij laat zien aan iedereen. In de optocht loopt de vaandeldrager altijd vóór het jeugd koningspaar en keizerspaar, of als dat er niet is, vóór het koningspaar. Op het vaandel staan zowel de naam en oprichtingsdatum van de schutterij als de naam en afbeelding van de patroonheilige.
Vroeger was een leger verslagen als het de vlag had verloren. Nog steeds symboliseert het vaandel trouw aan en eerbied voor kerk en vaderland. Zonder een proper vaandel mag het gezelschap zich geen schutterij noemen.


Jeugd koningspaar
De jeugdkoning(in) is de winnaar van het vogelschieten met de windbuks. Onze schutterij heeft sinds 2024 ook een jeugd koningspaar dat meeloopt tijdens de optocht.
Het jeugd koningspaar loopt in de optocht altijd vóór het keizerspaar of, als dat er niet is, vóór het koningspaar. Hiermee wil de schutterij de jeugd een kans geven om te ervaren hoe het is om jeugdkoning(in) bij de schutterij te zijn en op die manier de jeugd ook meer te betrekken bij het koningsschieten.
Vogelschieten voor de jeugd
Voorheen werd de titel Jeugdkoning(in) beslist d.m.v. het vogelschieten met de grote buks. Aangezien het schieten met zo’n zware buks voor de allerkleinsten nog niet geschikt is wordt deze titel, sinds 2022, beslist met de windbuks door op bölkes te schieten.
Schieten op een koningsvogelplaat is zoveel leuker. Op de foto hiernaast zie je onze jeugdkoning 2024, met het koningszilver en de koningsvogelplaat. Hij schoot ‘de vogel los’ door, rondom de koningsplaat, op de bölkes te schieten.


Koningspaar
De koning(in) is de winnaar van het vogelschieten. Het is een hoge ereplaats binnen de schutterij. Je kunt je koning(in) schieten door een getekende vogel, met de grote buks, uit een houten plaat te schieten.
De koning(in) is het visitekaartje van de vereniging. Vaak loopt de koning(in) niet alleen, maar samen als koningspaar.
Het koningszilver
Als de schutterij uittreedt draagt een koning een zilveren vogel en het koningszilver. Elke koning(in) laat een zilveren plaat maken. Op deze zilveren platen staat geschreven wie er in welk jaar koning(in) is geworden.
In de loop der jaren zijn dus vele schilden gemaakt en die worden gedragen door de huidige koning(in).
Officierenkorps
De officieren, de commandant en de generaal horen bij het officierenkorps. De officieren zijn de hogere rangen binnen de schutterij. Ze staan onder de commandant.
Hun rang kregen zij uit dank voor hun jarenlange inzet voor de vereniging. Daarom mogen zij zich tooien met een fraaie pluim op de hoed, epauletten op de schouders en gouden biezen over de broek. Aan hun riem hangt een sabel.


Schutters / manschappen
De manschappen staan onder het gezag van de commandant. Deze manschappen zijn meestal de schutters die geen specifieke taak hebben binnen de schutterij. Ze zijn daarom niet minder waard, want zonder hen zou een schutterij geen schutterij zijn.
De manschappen dragen vaak een geweer (bij militaire exercitie) in de optocht. Schutterij St. Nicolaas loopt de laatste jaren in de categorie NEO (Nieuwe Exercitie Ongewapend). Dit betekent dat er zonder geweer gelopen wordt tijdens de optocht. Het lopen als schutter in de optocht staat los van het schieten op de schutters wei.